Winterdip Tips – Motivatie voor in de winter

Weg met de winterdip - tips om gemotiveerd te blijven in de winter

Winterdip tips

Ook op zoek naar winterdip tips? Bijna iedereen herkent het wel, in de winter krijgen we last van de zogenoemde winterdip. 

Het is koud, vroeg donker en je voelt de motivatie steeds verder weg zakken. De bank is zó aantrekkelijk als het buiten koud is. Daarom is het tijd om deze winterdip tips toe te passen en gemotiveerd de winter door te gaan.

Want ook in de winter is het belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen – misschien wel juist in de winter. Je lichaam moet harder werken om warm te blijven en je weerstand verdient de aandacht.

Daarnaast zitten we ook vaker binnen in de winter, je kan je zelfs moe en energieloos voelen wanneer de dagen korter worden. Dat is voor niemand fijn. Tijd dus om jouw winterdip aan te pakken met deze tips!

Naar de sauna

Deze winterdip tip gaat je zeker wat beter laten voelen: mega ontspannend voor lichaam en geest, een moment in de sauna of wellness. Laat je spieren tot rust komen in de sauna, spa of in een warm kruidenbad en voel je relaxed en zelfs vrolijker worden. 

Naar de sauna of wellness gaan is namelijk goed voor je, zowel voor je gemoedstoestand als voor je lichaam. Dit komt doordat je lichaam meer antistoffen aanmaakt wanneer je naar de sauna gaat waardoor je immuunsysteem verbetert.

Het is daarnaast ook een makkelijke manier om je lichaam te laten ontspannen, iets waar we allemaal wel meer van kunnen gebruiken in deze tijd. Uit onderzoek blijkt dat wanneer je geregeld de sauna bezoekt, het gehalte aan serotonine in je lichaam stijgt. Deze stof in je lichaam zorgt ervoor dat jij je relaxed en vrolijk voelt. 

Tip tijdens Covid-19: je hebt ook kleinere sauna’s die je alleen voor jou of met een partner kan reserveren. Wellness resorts hebben vaak ook een aangepast schema waar je vooraf kan reserveren. 

Kan je toch niet naar de sauna buiten de deur toe? Creëer het wellness gevoel dan gewoon thuis. Verwen jezelf bijvoorbeeld met een gezichtmasker of met een warm voetenbad. Zorg dat je een heerlijke zachte badjas in de buurt hebt voor extra comfort en steek wat kaarsjes aan voor extra ontspanning. Ook een geurverspreider (aroma diffuser) kan je helpen om extra tot rust te komen. Vooral de geuren vetiver, Ylang Ylang, lavendel, kamille en sandelhout zijn rustgevend.

Omdenken = je beter voelen

Wist jij dat wanneer er ‘s winters op het nieuws vermeld wordt dat de griep periode is begonnen, mensen zich ook daadwerkelijk eerder ziekmelden/voelen? Wat er om ons heen gebeurt en wat we horen heeft meer invloed op ons dan we denken. 

Ik ben daarom ook een groot voorstander van jezelf bewust zijn en waar mogelijk ook om jezelf te sturen (motiveren). Omdenken gaat jou helpen om meer aan de positieve kanten te denken en dit laat je gegarandeerd beter voelen. 

Positieve mensen hebben namelijk minder problemen met hun immuunsysteem, slapen beter (=beter humeur), zijn creatiever en hebben minder gezondheidsklachten. Denk bijvoorbeeld eens aan wat de voordelen voor jou zijn van de winter:

 •  Kan je genieten van het lekkere eten en drinken in de wintermaanden?
 •  Kan je meer tijd met je geliefden door brengen omdat je meer binnen zit?
 •  Kan je aan de slag met die ene hobby waar je niet aan toe komt (of een goed excuus om zonder schuldgevoel wat meer aan de buis gekluisterd te zitten)?
 • Kan je door de winter extra genieten van de zon in het voorjaar, of er misschien zelfs even lekker tussenuit? (tijdens Covdi-19 helaas lastig)

Oefening baart kunst

Het klinkt makkelijk en dat is het natuurlijk niet altijd. Maar probeer jij het wel eens? Ook al lukt omdenken je maar de helft van de tijd, dan ben je al verder dan niets! En ik merk echt dat het werkt, als je het probeert zal je merken dat je ook vaker gaat omdenken. En dit helpt je vooral tijdens een winterdip.

Persoonlijk ben ik namelijk ook echt een onwijs zomer mens, wanneer de zon schijnt voel ik mij het best. Dus ook ik herken de momenten in de winter dat je toch minder gemotiveerd bent. Ik probeer mezelf dan te pushen om toch te denken in wat er wél kan.

Wanneer ik me weer eens bevroren voel ‘s winters (en dat heb ik regelmatig) spring ik op om 10 burpees te doen, of ik ga vóór het sporten onder een hete douche staan. Daarna ben ik zo warm dat ik de kou wel aan kan en toch ga sporten. Ik ben benieuwd of het jou lukt!

Daglicht in de winter

Doordat er minder daglicht is tijdens de winterdagen en omdat we meer binnen zitten, zien we ‘s winters minder daglicht en maken we ook minder vitamine D aan. Helemaal niet zo gek dus, dat we hier last van hebben en dat dit de winterdip beïnvloedt. Welke tips kunnen helpen?

 1. Ga even naar buiten. Zelfs als het bewolkt is zorgt dit voor meer licht dan wanneer je binnen zit. Ook goed om te weten: ijs en water reflecteren licht. Wanneer er sneeuw ligt is het dus nog gunstiger om naar buiten te gaan.

  De buitenlucht – en buitenlicht – heeft vele voordelen voor je gemoedstoestand (lees ook: 10 wetenschappelijke bewezen tips voor een sterk immuunsysteem) en is daarom de makkelijkste manier om je lichaam een beetje te helpen in de winter.

  Vind je het juist lastig om de deur uit te gaan? Neem een thermosbeker met thee of koffie mee om het wat warmer te maken en spreek af met een vriend of vriendin om samen te gaan wandelen. Dit is 1) gezelliger én 2) je hebt geen excuus om toch te blijven zitten als de ander jou ook verwacht. 

 1. Licht therapie is een manier om door middel van een daglichtlamp je lichaam bloot te stellen aan meer daglicht. Het kan je helpen met je dag en nacht ritme, zodat je makkelijker uit bed kan komen en het kan gunstig zijn voor je gemoedstoestand.

  Er zijn methodes die effectief blijken te zijn, maar ik zou altijd eerst je huisarts of een deskundige raadplegen wat bij jou past als je dit overweegt.

 2. Voeding. Vitamine D kan ook uit voeding gehaald worden. Vitamine D zit in vette vis en in mindere mate in met vitamine D verrijkte vetten, zoals margarine en braadproducten. Sardines bevatten de meeste vitamine D.
Soms is je inspiratie ook gewoon even weg. Je kent het wel: je eet graag gezond en wilt juist wat gezonder gaan leven, maar door tijd gebrek – of inspiratie gebrek – is het lastig om elke dag een gevarieerd en gezond menu te bedenken én op tafel te zetten. 
 
Met de makkelijke weekrecepten van FitChef weet je precies welke voedingswaarden jij nodig hebt. De recepten worden namelijk aan jouw persoonlijke doelen aangepast. En daar is niks ingewikkelds aan, want deze simpele gerechten zijn snel te bereiden en lekker, waardoor je meer inspiratie krijgt om je doelen te behalen. Super dus voor meer motivatie! Wil je meer weten? 

Lees meer in deze review over Fitchef weekmenu’s (klik) of klik hieronder voor de beste aanbieding van de gezonde & lekkere recepten.

Denk aan je doelen

Wat zijn jouw doelen in het leven? Waar doe jij het allemaal voor? (lees hier mijn motivatie en verhaal). Een duidelijk doel geeft mensen richting in het leven en laat je vitaal voelen. Juist als je last hebt van een winterdip is het goed om na te gaan welke dingen jouw energie geven. 

Waar kan jij enthousiast over praten? Of vraag het eens aan vrienden of familie, wanneer zien zij bij jou een twinkeling in je ogen?

Waar je niet mee bezig bent kun je ook niet bereiken, dus schrijf het eens op voor jezelf. Welke dingen geven jou energie en wat zijn jouw doelen? Dit kan dus van alles zijn. Zowel fysieke doelen als doelen op het gebied van relaties, op het gebied van carriere, verplichtingen, opleidingen, of welk doel dan ook.

Richting geven aan je doelen

Zonder richting kan je je juist somber gaan voelen en nieuwe doelen kunnen je daarom helpen om makkelijker uit je winterdip te komen. Probeer daarbij natuurlijk wel realistische doelen te stellen en doe dit in kleine stapjes. Denk in SMART doelen (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden) zodat de doelen ook bij je passen. 

Een doel voor over 10 jaar motiveert niet echt. Maar iets wat je dit jaar, deze maand of misschien zelfs vandaag wilt bereiken zal je een goed gevoel geven als het je is gelukt!

Voorbeelden kunnen zijn: ik wil deze maand elke dag een rust/meditatie moment inplannen. Of: ik wil dit jaar 12 boeken lezen zodat ik er elke maand 1 lees. Of: elke keer als ik in mijn winterdip zit pak ik mijn doelen erbij en ga ik iets doen wat mij energie geeft. Winterdip tip: Een persoonlijk Moodboard kan je ook helpen om je doelen in kaart te brengen. Lees hier hoe je een Moodboard maakt.

Wees lief voor jezelf

Misschien wel het allerbelangrijkste, zorg goed voor jezelf en wees lief voor jezelf want dat verdien je. Juist de kleine momentjes waarbij je tijd neemt voor jezelf, kunnen je goed doen wanneer je last hebt van een winterdip. 

Die extra lange douche, je lichaam goed verzorgen (neem eens een lekker voetenbadje of een maskertje) of die heerlijke verse kop thee. We zijn vaak wel erg aardig tegen andere, maar helemaal niet zo lief voor onszelf. Gun jezelf tijd om die dingen te doen waar je behoefte aan hebt.

Lief zijn voor jezelf betekent overigens niet overal aan toegeven – want daar ga je je juist vaak weer slechter van voelen. Je gaat je beter voelen door gezonde en gevarieerde voeding, en door voldoende slaap. Maar als je al even hebt bewogen (halfuurtje moet lukken toch) en je wilt je de rest van de dag in een dekentje rollen, wie houdt je tegen? 

Niemand is perfect

En weet ook, mensen zijn nou eenmaal niet perfect. Niemand is dat. Geef jezelf eens een compliment voor de dingen je al goed doet en luister naar waar jij behoefte aan hebt. Als je stopt met moeten en start met wat je wílt doen ga je je vaak al een stuk beter voelen 🙂

Voel je je somber? Luisteren naar een podcast kan je een goede afleiding bieden en vrolijker laten voelen. Ook een komedie film of stand-up comedy kijken zijn voorbeelden van kleine dingen die je kunnen helpen om je je wat lichter te voelen, en misschien zelfs een lach op je gezicht te toveren. Ben je gewoon een beetje verveeld? Bekijk 20 leuke en effectieve dingen om te doen.

Vergeet niet dat je niet alleen bent en blijf jezelf inspireren. Dat je deze blog leest laat al zien dat je over je ontwikkeling nadenkt en dat je er bewust mee bezig bent. Goed bezig! 

Kleine kanttekening: Met deze tips kan je je een stuk beter voelen wanneer je in een winterdip zit, maar dat is iets anders dan een depressie. Heb jij langdurig klachten en kom je er zelf niet uit? Vraag dan om hulp.

MISSCHIEN VIND JE DIT OOK LEUK 

Goed in je vel zitten

Hoe kom je goed in je vel te zitten?

Zelfkennis en goed in je vel zitten: wist je dit al?

Lees meer
Mensen om je heen sport motivatie

Meer sport motivatie nodig?

8 handige tips voor meer sport motivatie!

Lees meer
Wraps lunch op werk

Gezonde eten op het werk, hoe doe je dat?

Gezonde eten op het werk hoe doe je dat? Zo dus!

Lees Meer
Wil je meer Fit Tips ontvangen?Abonneer je op de wekelijkse Fitinspiratie Nieuwsbrief!

Ontvang elke week een nieuwe tip om je op een makkelijke manier lichamelijk en mentaal fit te voelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *