Wat is Bootcamp en waarom is het goed voor je?

Wat is bootcamp?

Je hoort de laatste jaren veel over bootcamp en ziet veel verschillende vormen voorbij komen. Maar wat is bootcamp nu precies en waarom is het goed voor je? Twijfel of het misschien wat voor jou is, of bij welke club je moet beginnen?

Zelf ben ik vorig jaar begonnen bij The Bootcamp Club, TBC – en ik kan niet meer zonder! De trainingen zijn lekker buiten en het is ook nog eens super effectief. Een heel goed idee dus als je fit(ter) wilt worden! Ik heb hele goede ervaringen met The Bootcamp Club in Amsterdam en vertel jullie graag wat er zo leuk aan is, hoe het werkt en waarom het goed voor je is.

Waar komt bootcamp vandaan?

Eerst een klein stukje geschiedenis over het ontstaan van Bootcamp. Misschien zie je bij bootcamp een heftige training voor je waar je afgemat wordt door een strenge trainer. Dit beeld kan kloppen, omdat bootcamp van origine de trainingsmethode was van het Amerikaanse leger en daarom een ‘heftig’ imago heeft. 

Het idee van bootcamp in het leger was: spieren versterken, zo efficient en snel mogelijk resultaat boeken en werken met het materiaal dat er was, óf gewoon met eigen lichaamsgewicht. De combinatie van cardiotraining en krachttraining is een zeer effectieve manier van trainen. Mede daarom is bootcamp ook in Europa erg populair geworden.

Wat is het en waarom is het goed voor je?

De huidige variant van bootcamp is gelukkig wel iets milder maar het idee blijft wel om een zeer intensieve en full-body training te doen tijdens een bootcamp. En dat is zeer effectief! De training duurt gewoonlijk een uur en de lessen worden buiten gegeven, in weer en wind. 

Je traint daarmee je uithoudingsvermogen en bouwt tegelijkertijd spierkracht op. Door conditie en kracht in één training te combineren is dit een zeer effectieve manier om vet te verbranden én spiermassa op te bouwen. Dus ja, bootcamp is goed voor je lichaam!

The bootcamp club (TBC)

Bij bootcamp kan dus gebruik worden gemaakt van materialen, maar je maakt juist ook veel gebruik van je eigen lichaamsgewicht bij deze trainingen. Daarnaast ben je buiten en krijg je energie van het daglicht. 

Je traint in groepsverband, het bootcamp team versterkt elkaar omdat je elkaar zal oppeppen, zal uitdagen maar ook zal motiveren om het beste uit jezelf te halen. Wat ook motiverend werkt is een sporthorloge dragen om zo je activiteiten bij te houden en je doelen te halen.

Bootcamp is voor iedereen, voor zowel mannen als vrouwen, als voor jongere en ouderen mensen. Vaak wordt er wel onderscheid gemaakt in niveau bij de trainingen. 

Zo zijn er verschillende bootcamps voor beginners of gevorderden. Bij The Bootcamp Club kan je ook kiezen uit lessen die in verschillende niveaus zijn ingedeeld, op de app (of website) kan je zien voor welke les en welk niveau je je in kan schrijven.

The Bootcamp Club (TBC) in Amsterdam

trainingen beginner of gevorderd

Zelf ging ik eigenlijk altijd het liefst hardlopen, maar toen ik last van mijn knie kreeg wilde ik toch ook graag andere dingen proberen. Ik ben toen bij The Bootcamp Club (TBC) begonnen in Amsterdam, maar The Bootcamp Club geeft eigenlijk door het hele land trainingen.

Dus ook als je ergens anders woont is er grote kans dat ze bij jou in de buurt trainingen geven. Je kan dan ook altijd nog van locatie wisselen als je elders trainingen zou willen volgen. Het is een super leuke club met veel ervaring, veel trainingen en mogelijkheden!

Zo zijn er trainingen voor ieder niveau, bieden ze iedere dag meerdere lessen aan en je hebt keuze uit verschillende abbonementen. Je kan kiezen voor onbeperkt trainen, limited trainen en maandelijks opzegbaar, of met een 5- of 10-rittenkaart sporten bijvoorbeeld.

Alleen al in Amsterdam hebben ze de mogelijkheid om op 6 verschillende locaties te sporten inclusief een binnen locatie, handig als het een keer echt hard regent;). 

Trainings app

Ik vind de prijs-kwaliteit verhouding super goed, soms hebben ze zelfs ook leuke aanbiedingen. Zo heb ik zelf een keer een tof shirt gescoord (gratis) door me aan te melden bij een van hun acties.

Daarnaast heeft TBC een handige en leuke app waarbij je elke dag kan zien welke trainingen waar zijn, hoelaat ze starten en met welke trainer. Daar meld je je dan aan (kan ook een uur van te voren) en je ziet dan ook gelijk hoe groot de groep van die bootcamp les is.

Je hebt ook veel variteit in de lessen en trainingen, zo bieden ze bijvoorbeeld ook Kickbox Bootcamp aan, Power Bootcamp (Circuittraining met materiaal) of Yoga Bootcamp en nog veel meer. Je kan je echt helemaal uitleven hier!

Wat voor sportkleding moet ik aan?

En wat voor schoenen? Je kan hetzelfde aandoen als je aan zou doen als je naar de sportschool gaat. Dus goede sport-/renschoenen, een sportbroek of sport legging en lekker zittende bovenkleding.

Let alleen wel op, kleed je niet te koud en laagjes zijn handig zodat je altijd nog wat uit kan doen mocht het toch warm zijn. Een windrunner of regenjack kan handig zijn bij regen of koud weer. 

Op de volgende link vind je ook nog meer handige informatie over wat je moet weten voor de eerste keer bootcampen: Info Bootcampen

Wil je een proefles meedoen?

Ben je benieuwd geworden naar de lessen en trainingen, dan kan je gratis een proefles doen bij The Bootcamp Club. Kijk even op de site van TBC voor alle mogelijkheden en locaties hier: Site The Bootcamp Club

Proefles

Wil je niet alleen?

Vind je het vervelend of eng om alleen te gaan? Dat hoeft allereerst niet! Iedereen is echt super aardig en veel mensen beginnen ook gewoon individueel bij The Bootcamp Club. Het motiveert ook om met meerdere mensen te sporten!

Wil je toch niet alleen en woon je in Amsterdam? Je kan dan ook een keer met mij mee naar een proefles komen! Gewoon gratis, stuur mij even een berichtje op annelies887@hotmail.com en dan introduceer ik je!

Heeft bootcamp toch niet jouw voorkeur? Kijk hier welke sporten nog meer bij jou zouden kunnen passen en wie weet ontdek jij een verborgen talent.

Wil je meer Fit Tips ontvangen?Abonneer je op de wekelijkse Fitinspiratie Nieuwsbrief!

Ontvang elke week een nieuwe tip om je op een makkelijke manier lichamelijk en mentaal fit te voelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *