Je niet fit voelen = vervelend! Slimme tips om je weer fit te voelen

Je niet fit voelen = vervelend! Wat nu? slimme tips om je weer fit te voelen

Niet fit voelen

Je (niet) fit voelen heeft te maken met vele factoren. Misschien weet je al dat meer bewegen en gezond eten je kan helpen om je weer fit te voelen. 

Maar wist je dat er nog veel meer dingen zijn die invloed hebben op hoe fit we ons voelen? Dingen zoals je sociale omgeving, je werk en de doelen die je jezelf stelt.

Door je te richten op de verschillende factoren die belangrijk zijn om je fit te voelen, kun je al een hoop veranderen. Met deze slimme tips kan je een hoop inspiratie opdoen om je fit te voelen!

Fitter voelen

Je niet fit voelen is vervelend. Zou jij beter in je vel willen zitten, je weer fit willen voelen? Goed bezig! Je eerst stap om verandering aan te brengen is al gemaakt, doordat je er bewust mee bezig bent. Onthoud namelijk dat Actie = Reactie. Met alles wat je doet! Als je namelijk met iets bezig bent gaan je filters daar automatisch op ingesteld staan. 

Misschien ken je het wel, je hebt net een nieuwe auto gekocht en ineens kom je deze auto óveral tegen op de weg. Zijn er nu echt ineens meer van dat merk auto? Nee, maar je ziet het alleen anders doordat je onderbewust al filtert op waar je je mee bezig houdt. 

Goed nieuws, want als jij dus bezig bent met 'JE FIT VOELEN', ga je ook vele kansen zien en denken aan de dingen die je gaan helpen om je fit te voelen!​

Je bent dus al goed bezig door na te denken over wat jou kan helpen als je je niet fit voelt. Er zijn een aantal dingen die belangrijk zijn als je je niet fit voelt en die jou gaan helpen om je beter te voelen. Dit zijn misschien een aantal bekende en wat meer voor de hand liggende factoren, maar ook een aantal factoren die nogal eens worden vergeten. 

Om het overzichtelijk voor je te maken en je snel weer fit te laten voelen, kan je aan de slag met de volgende items!

In dit artikel kijken we eerst naar het belang van een aantal basis regels zoals:
– Voldoende slaap (slaaptips!)
– Genoeg beweging (ook zonder intensief te sporten)
– De juiste voeding 

Maar daarnaast lees je ook tips over factoren die minstens net zo belangrijk zijn zoals:
Je sociale omgeving
– Je werkplek & daginvulling
– Je dromen en doelen (denken aan jezelf en doen wat je leuk vindt)

Meer energie krijgen

Slaap je voldoende?

Factcheck: Wanneer je lekker en voldoende slaapt voel je je positiever, vrolijker en ben je daarbij productiever. Wanneer je goed slaapt voelt je fitter en zal je uitgerust wakker worden. Fijne voordelen dus!

Daartegenover staat ook nog eens dat een gebrek aan slaap zorgt voor een verhoogd niveau van stresshormonen, cortisol en adrenaline. Deze stresshormonen vormen een aanslag op het immuunsysteem waardoor je je minder weerbaar voelt. Niet zo gek dus als je je door te weinig slaap slechter gaat voelen. Probeer dus genoeg uren (7-8 uur) per nacht te slapen en een slaapritme aan te houden. 

Een slaapritme zorgt er voor dat je makkelijker inslaapt, minder moeite hebt met opstaan en draagt bij aan een hoger energielevel overdag. 

Tips: 

 • Houd vaste tijden aan dat je naar bed gaat en ‘s morgens weer op staat. Ook als je je nog moe voelt, probeer op te staan als de wekker gaat en ‘s avonds een vaste tijd aan te houden
 • Zorgen voor genoeg beweging overdag en sporten helpt om ‘s avonds beter te slapen. Let wel op dat je niet (te laat) in de avond nog sport, want dit kan je juist weer onnodig actief houden ‘s avonds
 • Leg je telefoon op tijd weg (minder schermtijd voor het slapen gaan) en zorg dat je kamer lekker koel is.
 • Genoeg daglicht zien overdag (ga dus even naar buiten!) zorgt ervoor dat je ‘s avonds beter slaapt!

Vitamine D

Ga naar buiten! Nederlanders hebben in het algemeen een vitamine D tekort doordat we weinig zonuren hebben in ons landje. En dat terwijl vitamine D ons immuunsysteem versterkt en ervoor zorgt dat we ons energiek voelen.

Vooral wanneer het winter is en we meer binnen zitten, zien we een stuk minder daglicht en maken we ook minder vitamine D aan. Heel belangrijk dus om toch naar buiten te gaan, zelfs als het bewolkt is krijg je in ieder geval wat vitamine D binnen. 

Daarnaast is er de mogelijkheid om vitamine D bij te slikken en raadt het Voedingscentrum Nederlands aan om dit te doen.
Wil je meer weten over hoe je jouw immuunsysteem echt een boost kan geven? Lees hier meer in deze bewezen tips voor een sterk immuunsysteem.

Genoeg beweging maakt je fit! (ook zonder te sporten)

Beweging is om meerdere redenen voordelig en kan je echt goed laten voelen. En het goede nieuws is, je hoeft er eens voor naar de sportschool! 

Om je gezond en fit te voelen is het namelijk belangrijk dat je matig intensief beweegt. Dit betekent een actieve levensstijl waarbij je dagelijks beweegt, zoals veel wandelen, tillen, in de tuin werken, huishoudelijk werk etc. Zolang je maar actief bezig bent en niet te veel zit, heeft dit al effect.

Enkele tips zijn:

 • Dansen op (je favoriete) muziek
 • Doe je boodschappen op de fiets of lopend
 • Doe klusjes in en om het huis, dweilen en stofzuigen bijvoorbeeld zijn bewegingsintensief
 • Maak een wandeling tijdens je lunchpauze (en eet gezond op/tijdens werk)
 • Loop rond terwijl je aan het bellen bent
Meer tips om makkelijk aan je beweging te komen? Lees het in dit artikel.
Dagelijkse beweging om af te vallen

Meer energie door voeding

Een belangrijk punt om je fit te voelen maar wat vaak toch nog wel lastig, is gezonde voeding. Je krijgt namelijk veel meer energie door de juiste voeding binnen te krijgen! Gezond eten wordt makkelijk wanneer je het een en ander leert over voeding. Maar hoe doe je dat? Er is een handige oplossing! 

Lekkere en simpele recepten kunnen je hier namelijk erg bij helpen, bij voorkeur gezonde recepten waarbij je ook weet wat je eet. Zo kom je erachter wat voor jou goed werkt (en dit hoeft echt geen dieet te zijn!).

Heb je dus het idee dat je je niet fit voelt en wel wat gezondere voeding kan gebruiken? FitChef stelt elke week een menu voor jou samen, namelijk persoonlijke menu’s die zijn aangepast op de doelen die je zelf stelt. Je kunt per gerecht precies zien hoeveel calorieën het bevat en welke voedingswaarden de maaltijd bevat.

Je kan dus zo dus tegelijkertijd veel kennis opdoen over gezonde voeding en kijken wat voor jou werkt. Want hey, uiteindelijk moet je ergens beginnen en dat beetje hulp gaat jou ook veel makkelijker een gezond en fit leven opleveren.

Door genoeg kennis en motivatie te verzamelen gaat dat jou ook zeker lukken dat weet ik zeker! Onthoud:
Kennis = Macht & Actie = Reactie

De recepten zijn gezond maar wel erg lekker, wel zo fijn! Met handige weekmenu’s en boodschappenlijstjes kan je gezond gaan eten zonder dat je ergens over na hoeft te denken. Je weet dus zeker dat je al gezonde voeding binnen krijgt en ondertussen kan je je levensstijl aanpassen. Als dat geen goede reden is om te beginnen met een gezonde levensstijl! 

Je sociale omgeving

Je fysiek fit voelen is 1 ding. Maar wist je dat ook je omgeving, je werk en je dromen onwijs veel invloed hebben op of jij je fit voelt, of jij goed in je vel zit en hoe succesvol je bent? 

De mensen in je omgeving zijn super belangrijk voor hoe je je voelt!

Stimuleert jouw omgeving je bijvoorbeeld om gezond te eten, om te doen wat je leuk vindt? Als je iemand om je heen hebt die dezelfde waardes heeft als jij ga je veel eerder jouw doelen behalen. Je versterkt elkaar namelijk als je op één lijn zit.

Mensen zullen jouw (nieuwe) doelen niet altijd begrijpen, ook omdat het hen kan confronteren met hun eigen gedrag. Zorg in ieder geval dat je mensen in je omgeving hebt die jouw doelen aanmoedigen – en niet ontmoedigen. 

Als je wilt stoppen met roken en je zit met rokers om je heen dan is het ook 10 keer moeilijker om te stoppen. Zoek dus soortgelijke mensen om je heen met dezelfde interesses, doelen of waardes!

Goed in je vel

Je werkplek & daginvulling

Je niet fit voelen heeft vaak te maken met een disbalans in de dingen die je energie wegnemen en de dingen waar je energie van krijgt. Wat doe jij op een dag en hoe zien jouw normale weken eruit? Is dit gevuld met (persoonlijke) doelen en dingen waar je energie van krijgt?

Om je fit te voelen is meer nodig dan je lichamelijke doelen behalen. Dat weten we denk ik ook wel, maar toch is het nog steeds te weinig bespreekbaar. Teveel mensen zie ik ongelukkig in hun baan doorbikkelen, of helaas zelfs uitvallen.

Één van de dingen die erg belangrijk zijn om goed in je vel te zitten is jouw (werk)omgeving. Hoe ziet die eruit? 

Boost jouw omgeving je doelen of neemt je omgeving misschien alleen maar energie weg? Dat kan dus je werk zijn, maar ook je dagbesteding in een andere rol als bijvoorbeeld huismoeder of huisvader.

Niet fit voelen

Als je niet in de juiste (werk)omgeving zit voor JOU kan dat namelijk onwijs veel energie kosten. Het kan je demotiveren of veel minder energie brengen, dan dat je wist dat het ook kan brengen. Als je iets doet wat wél bij je past. En dan gaat het niet alleen over werk, maar ook over de mensen die dagelijks in jouw omgeving zijn.

Ga dus eens voor jezelf na waar je energie van krijgt, en wat jou energie kost. Schrijf de dingen op die je echt leuk vindt, doe je daar genoeg van? Waar kan je meer tijd inplannen voor de dingen die je leuk vindt? En zaken die jou veel energie kosten wil je het liefst loslaten.

Natuurlijk zijn dit vaak grote beslissingen die niet altijd makkelijk zijn. Een heel tof boek over deze onderwerpen zoals wat wil ik nu? zit ik op het juiste spoor? is het boek twintigertwijfels en dertigersdilemmas. Er staan een hoop bruikbare tips in, voor herkenbare vragen en twijfels bij belangrijke keuzes!

 

-Je dromen en doelen

Voel je je niet fit? Dan is het tijd om opnieuw naar jouw dromen & doelen te kijken. Fact: Mensen die dromen najagen (of dit proberen) en doelen stellen zijn succesvoller! Droom en denk groot en denk nogmaals aan je filters: alles waar je je op focust zal eerder in je brein worden opgenomen. 

Formuleer geen stellingen waarin niet voorkomt maar bepaal voor jezelf wat je wél wilt bereiken. Tegen jezelf zeggen dat lukt mij toch nooit, dat kan ik niet, of dat is niet voor mij weggelegd beperkt je juist. Wat zou je willen doen als er nul beperkingen waren? Bedenk je eens hoe jouw perfecte dag eruitziet. Zet foto’s van jouw doelen in je woning, maak een Moodboard (inspirerend!) of visualiseer hoe jouw ideale toekomst er uit zou zien. 

Vervolgens is het belangrijk om kleine, of misschien zelfs mini, stapjes te zetten naar jouw dromen of doelen. Bijvoorbeeld

 • Deze maand zoek ik meer uit over die opleiding waar ik al lang over nadenk
 • Ik ga elke week meer tijd inplannen om een half uurtje .. te doen omdat ik dat zo leuk vindt/daar beter in wil worden
 • Ik schrijf me in voor die cursus mediteren/dansslessen/gitaar spelen etc.
 • Ik maak een opzet voor me eigen ondernemingsplan

Relativeren

Als laatste, probeer te relativeren. Je eigen problemen kunnen soms zó groot voelen, dat het zwaar op je drukt. Bedenk je hoe groot dit universum is, hoe groot de aarde is en met hoeveel mensen we zijn. Dat zijn er namelijk 7.6 miljard (!). 

Je maakt uit van een groter geheel en bent zeker niet de enige. Er is vast een oplossing, ook voor de dingen die nu nog zo groot lijken! En bedenk je dat je altijd het heft in eigen handen mag nemen. Toch nog behoefte aan wat meer tips? Lees ook meer tips in: wat als je niet goed in je vel zit? 12 fijne tips die helpen!

MISSCHIEN VIND JE DIT OOK LEUK 

Thuis sporten tips

Thuis sporten tips

Thuis sporten tips

Lees meer
Niet goed in je vel

12 tips!

Wat als je niet goed in je vel zit?

Lees meer
Immuunsysteem versterken

Immuunsysteem versterken

De beste bewezen tips om je immuunsysteem te boosten!

Lees Meer
Wil je meer Fit Tips ontvangen?Abonneer je op de wekelijkse Fitinspiratie Nieuwsbrief!

Ontvang elke week een nieuwe tip om je op een makkelijke manier lichamelijk en mentaal fit te voelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *