Motivatie om te sporten – 7 power tips!

Kan je geen motivatie vinden om te sporten?

Beste sporten om af te vallen

Geen zin, geen energie, te druk en genoeg andere dingen die je kan (en wil) doen? 

We kennen dit allemaal wel, geen zin hebben om te sporten. Maar hoe krijg je weer de motivatie om te sporten? 

Want, je weet dat het beter is om toch wél meer te bewegen. Daarom zijn hier 7 power-tips, die voor extra motivatie zorgen om te gaan sporten. 

En geloof me, achteraf zal je je energieker voelen!

1. Een sport kiezen die bij je past

Als je een sport voor een lange tijd vol wilt blijven houden en gemotiveerd wilt blijven, is het belangrijk dat je een sport kiest die goed bij je past. Dit kan namelijk een groot verschil maken in jouw motivatie om te sporten!

Want vind je de sport die je nu doet wel echt leuk? Misschien zijn er sporten die je veel leuker zou vinden maar heb je ze nog niet geprobeerd. 

De eerste en grootste tip hiervoor: je komt erachter door het te gaan proberen en te doen. 

Probeer dingen, neem de tijd hiervoor om voor jezelf te kijken welke mogelijkheden er voor jou zijn en welke sport het beste bij jouw past.

Door gratis proeflessen bijvoorbeeld, of online sport-tests die je hierbij kunnen helpen. In het artikel ‘Een sport kiezen die bij je past’, staan meerdere tips en ook een aantal tests met uitleg om te kijken welke sport het beste bij je past.

2. Een sporthorloge

Beste sporten om af te vallen

Voor wie zichzelf wil motiveren om te sporten kan een sporthorloge eigenlijk niet ontbreken. Het is makkelijk en leuk om je activiteiten bij te houden met een stappenteller, je trainingen te volgen met GPS, en om handig overzicht te houden in je doelen – via je sporthorloge of met een app op je telefoon.

Met een sporthorloge ben je dus geneigd net dat stapje extra te doen en meer in beweging te komen. Doordat je dagelijks kan zien wat je activiteit is geweest is het makkelijker én leuker om doelen te halen. 

Daarbij krijg je alerts wanneer je de dagelijkse 10.000 stappen, je weekdoel of andere doelen hebt behaald, en is het makkelijker om grip te krijgen op je beweging. 

Door te sporten met het navigatie- en hardloopmerk Garmin sporthorloge blijf ik onwijs fit. In het kort is de Garmin Forerunner het beste sporthorloge die echt focust op jouw activiteiten, trainingen en stappen en daarin de beste kwaliteit levert. Lees hier meer over het Garmin sporthorloge.

3. Motiverende videos's

Motiverende video’s of peptalks kunnen helpen wanneer je een dip hebt of geen motivatie meer hebt. Om wat ideeën op te doen kan je kijken naar de motiverende video’s van Ben Lional Scott op Youtube, motivatie gegarandeerd. Vanaf hier kan je ook doorklikken naar vele andere motivatie video’s op Youtube.

4. Visualiseer je doelen

Door je in te beelden – en dit kan juist tijdens het sporten – welke resultaten je wilt bereiken en hoe dat er concreet uitziet, zal je motivatie omhoog gaan. 

Hoe meer details je je inbeeldt en hoe concreter je het maakt, hoe beter het zal werken. Als je jezelf namelijk al een keer de doelen hebt zien behalen, is het veel makkelijker om het doel ook echt te behalen! Hoe kan je dat voor je zien?

Beeld je in waarom je de doelen wilt behalen, hoe je er dan uitziet en hoe je je voelt. Loop je bijvoorbeeld zelfverzekerd in bikini, of kan je dat ene jurkje of die mooie broek weer aan als je straks je doelen hebt behaald?
Het mag jouw persoonlijke geluksmoment zijn die je wilt behalen als je straks fit(ter) bent.

Je mag dus ook best overdrijven en dromen mag. Tegen jezelf zeggen waarom je het wilt werkt ook, ‘nu even bikkelen en dan kan je straks zonder schuldgevoel ook lekker dat wijntje nemen’. 

Het visualiseren van je resultaten is ontzettend geschikt om je motivatie te verhogen. Onderzoek laat zien dat visualisatie van je resultaten, gekoppeld aan een positief gevoel, het vertrouwen in je eigen vaardigheden verhoogt en eventuele faalangst beperkt. 

En, niet geheel onbelangrijk, veel topsporters maken gebruik van visualisatie! Doe er je voordeel mee;)

Sport motivatie

5. Gezonde voedingsschema's, gekoppeld aan jouw doelen

Je voeding aanpassen en passend maken aan je (sport)doelen is minstens zo belangrijk. Wist je dat gezonde voeding en de motivatie om te sporten elkaar juist versterken? Hoe beter je voedingspatroon is, hoe meer zin en energie je zal hebben om te sporten. 

En andersom geldt dat ook, als je gesport hebt zal je automatisch gezonder willen eten en een gezond voedingsschema kan je daar bij helpen. Wil je graag een evenwichtig, gezond en makkelijk schema aanhouden die speciaal voor jou op maat is gemaakt?

Kijk hieronder welk voedingsschema voor jou gemaakt kan worden. Je hoeft niet meer zelf na te denken over wat je vandaag weer zal koken en of de recepten de juiste voedingswaarden bevat, want dat zoekt FitChef met de weekmenu’s allemaal voor je uit!

6. Denk weer even aan de geluksstofjes die je krijgt van sporten, je zal je daarna juist heel goed voelen!

Als je erover nadenkt: heb je je echt wel eens slechter gevoeld na het sporten? Nee hé, eigenlijk leert de ervaring dat je je altijd beter voelt na het sporten!

Dat komt doordat sporten ervoor zorgt dat je de geluksstofjes endorfine, serotonine en dopamine aanmaakt en sporten zorgt daarnaast voor een opgeruimder hoofd. 

Door deze gelukshormonen ben je minder gevoelig voor pijn en zal je een euforisch en gelukkig gevoel ervaren, en je vooral BLIJ voelen. Één van de belangrijkste reden om toch die sportschoenen aan te trekken en te gaan!

7. Beloon jezelf

Als laatste maar zeker niet minder belangrijk: beloon jezelf met dingen als je doelen hebt behaald! Met nieuwe sportkleding bijvoorbeeld, of juist die lekkere snack (maar toch gezond), een dagje vrij, het kan van alles zijn.

Natuurlijk moet je hier niet te makkelijk in zijn en je wel aan de afspraak houden. Een vette snack na elke training zal je niet gaan helpen, maar als je dit alleen doet wanneer je doelen hebt behalen is het juist extra motiverend. En dan kan je dit in gedachten houden tijdens het sporten;)

Een voorbeeld hiervan is deze heerlijke Hazelnoot chocoladepasta van Body & Fit, een chocolade pasta maar dan met weinig suikers en extra veel eiwitten! En de smaak is echt zo goed dat het net Nutella lijkt.

Daarnaast is het behalen van persoonlijke doelen al een hele prestatie opzich – en sportdoelen zijn ultieme persoonlijke doelen – en dit gegeven zal je vertrouwen en humeur al een flinke boost geven. Blijf dus vooral doorgaan en geef niet op!

Wil je meer Fit Tips ontvangen?Abonneer je op de wekelijkse Fitinspiratie Nieuwsbrief!

Ontvang elke week een nieuwe tip om je op een makkelijke manier lichamelijk en mentaal fit te voelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *