Mentaal fit worden

Mentaal fit worden - tips om je koppie erbij te houden

Mentaal fit

Mensen die mentaal fit zijn hebben een positievere kijk op het leven, kunnen sneller leren en slaan effectiever informatie op.

Het vergroten van je mentale gezondheid loont dus, maar wat is dit nu precies mentaal fit zijn? En nog belangrijker, hoe zorg je ervoor dat je mentaal fit wordt?

Om mentaal fit te blijven is het erg belangrijk om je brein te gebruiken – en te blijven gebruiken. 

In dit artikel vind je meer uitleg, handige tips en makkelijke voorbeelden om zelf aan de slag te gaan om mentaal fit te worden (en te blijven).

Wat is mentaal fit zijn?

Je ziet de term ‘mentaal fit’ of ‘mentale gezondheid’ vast wel eens voorbij komen. Maar wat bedoelen we nu precies met je mentaal fit voelen?

Mentaal is een ander woord voor psychisch of geestelijk. Mentaal fit zijn betekent dus hetzelfde als geestelijk fit zijn. Het gaat om alles wat er is ons brein gebeurd, hoe we denken en als gevolg daarvan ook hoe we ons voelen. 

Wat er in je brein gebeurt is erg bepalend voor hoe we ons voelen en hoe we kunnen presteren in het dagelijks leven. De kwaliteit van ons leven wordt dus voor een groot deel bepaald door ons koppie. 

Als je niet helder kan nadenken bijvoorbeeld of wanneer je je slecht kan concentreren kan dat impact hebben op wat we willen doen. Of misschien heb je wel eens van die momenten gehad dat je dingen vergeet. 

Het minder goed presteren van je brein wil je het liefste zo lang mogelijk uitstellen. Om goed te kunnen functioneren en het meeste uit je brein te halen, is het daarom belangrijk om je brein actief te houden. 

En dit gaat je weer helpen om mentaal fit te zijn. Hieronder lees je hoe je dat doet!

 

Mentaal fit worden

Note: Mentaal fit zijn kent meerdere kanten. Zo valt jouw welbevinden ook onder mentaal fit zijn, dus hoe lekker je in je vel zit en hoe blij je bent. Dit artikel focust zich op de activiteit van je brein om je mentaal fit te voelen en fijn te kunnen leven. Daarmaast zijn er vele andere technieken om je mentale fitheid te vergroten. Lees hier bijvoorbeeld meer over wat je kan doen als je niet lekker in je vel zit of last hebt van een (winter)dip.

Hoe kan je mentaal fit worden?

Lichamelijk weten we vaak wel wat we moeten doen om fit te worden. Sporten, trainen, veel bewegen en gezond eten helpt ons om fit te worden. Maar hoe zorg je ervoor dat je mentaal fit blijft? 

Dit is vaak wat lastiger en er is niet één manier om je mentale gezondheid te vergroten. Het voordeel is dat er gelukkig veel manieren zijn om je mentale fitheid te vergroten!  

Belangrijk hierin is vooral dat je je hersencapaciteit optimaal benut. Dit doe je door je hersenen te blijven prikkelenBij prikkels moet je brein namelijk weer nieuwe informatie verwerken en dit zorgt ervoor dat je brein beter gaat functioneren. Daag jezelf vooral uit! 

Schaken, dammen, een potje memory of een ander bordspelletje zijn uitermate geschikt om te werken aan je mentale fitheid!

Merk je dat het makkelijk is om op een bepaald niveau te lezen, een studie te volgen of te puzzelen? Pak dan eens een niveau hoger of kies een nieuwe uitdaging. Leer een nieuwe taal, een nieuwe skill of neem eens een nieuwe route bijvoorbeeld op weg naar je werk. Verandering in je routine prikkelt je brein op een positieve manier.  

Nieuwe dingen zijn zeer stimulerend voor onze hersenen en zorgen ervoor dat je mentaal fit blijft. Je blijft zo metaal flexibel en kan beter omgaan met het leren van nieuwe dingen. Blijf vooral nieuwe dingen proberen dus!

Een combinatie van verschillende activiteiten voor je brein zal jouw mentale gezondheid vergroten.

Mentaal fit door boeken

Een andere goede manier om je brein te blijven prikkelen en mentaal fit(ter) te worden is door te lezen. Lezen vermindert namelijk stress, houdt je brein jong en is ook nog eens goed voor je mentale ontwikkeling. 

Zo is gebleken dat veel lezen de kans op dementie een stuk vermindert en dat lezen hartstikke goed is voor je geheugen. Lezen is ook nog eens een zeer ontspannende bezigheid en zal stress verminderend. Lees hier nog meer bewezen tips waarom lezen goed is voor je gezondheid. 

Doordat je brein actief is wanneer je leest gaan functies zoals het geheugen ook beter werken.

Mentaal fit boeken
Deze boeken gaven mij een mentale boost en raad ik aan!

Wil je wat inspiratie opdoen? De volgende boeken zijn geschikt om je brein te prikkelen maar ook ontspannend! Zelf raad ik deze boeken ten zeerste aan omdat ze veel tips bevatten om je mentale fitheid te blijven stimuleren en een goed verhaal beschrijven. Onderstaande boeken heb ik alle met veel plezier gelezen en ik hoop jij ook!

Twingtigerstwijfeld & Dertigersdilemma

Psycholoog en loopbaanadviseur Nienke Wijnants vertelt over keuzestress en zingevingsvragen die bij mensen spelen in deze tijd en in onze generatie. In denk dat er voor elke leeftijd veel uit dit boek te halen valt. De tips en herkenning in dit boek zijn een feestje om te lezen!

Ongetemd Leven

Bestsellerauteur Glennon Doyle laat in ‘Ongetemd leven’ zien hoe vrouwen volledig en krachtig zichzelf kunnen zijn en daarmee meer geluk in het leven kunnen ervaren. Zij verteld haar eigen verhaal over jezelf kunnen zijn en verwachtingen los kunnen laten.

 

De Moed van Imperfectie

Mijn favoriete boek, ik vertelde hier eerder al meer over in 6 Must Read lees tips.

Schrijfster Brene Brown heeft onwijs veel onderzoek gedaan en veel te vertellen over hoe liefde, verbinding, moed en compassie in verbinding staan met een gelukkig leven, wat zij een ‘bezield leven’ noemt.

Ze gebruikt leuke en praktische voorbeelden uit haar eigen leven en het is daardoor heel herkenbaar. En toch ook luchtig. Het boek is heel leerzaam en heeft een diepe indruk op mij gemaakt.

Het Italiaanse meisje

Een heerlijk verhaal om te lezen puur voor ontspanning. Schrijfster Lucinda Riley van de successen reeks De Zeven Zussen heeft meer mooie boeken en persoonlijk vind ik dit de leukste! Een romantisch verhaal over onmogelijke liefde.

 

Je brein kan je trainen

Hoe meer we ons geheugen trainen en gebruiken, hoe beter het wordt. We kunnen onze hersens vergelijken met een spier. Als we een spier lange tijd we niet gebruiken, verzwakt hij ernorm. Het is daarom key om je brein actief te houden, te blijven prikkelen, te stimuleren en te blijven gebruiken.

Je brein trainen geeft zoals eerder gezegd prikkels aan ons brein. Wanneer je bijvoorbeeld regelmatig puzzelt train je je brein. Maar ook andere denksporten zoals schaken, dammen, of memory zijn erg geschikt om je brain te trainen. 

Professor Swaab van het Nederlandse Instituut voor Hersenonderzoek in Amsterdam stelt, dat als de cellen in ons brein constant actief blijven, ook de kans op hersenziektes als Alzheimer en dementie aanzienlijk wordt beperkt. Volgens Swaab is de beste sport: denksport.

Er zijn daarnaast tegenwoordig ook veel mobiele apps en websites die je helpen om je brein jong te houden. Als je op braintraining zoekt in de Appstore van je telefoon zal je al snel veel resultaten krijgen van spelletjes waarmee je je brein kan trainen.

Voordelen van mentaal fit zijn

Mensen die mentaal fit zijn hebben ze hebben een positievere kijk op het leven. Ook voelen ze zich bekwaam genoeg om te dingen te doen die je wilt doen. Wanneer je mentaal fit bent heb je een goede concentratie, genoeg energie en een geheugen die goed werkt.

Er valt nog veel meer te leren over de voordelen van mentaal fit zijn en hoe ons koppie werkt. Ons brein is complex, maar toch we krijgen geen handleiding mee hoe hier mee om te gaan. Vind je het interessant om te weten hoe je hersenen werken? 

Een boek waar ik heel veel nuttige informatie uit heb gehaald is het boek Gebruik je hersens van Jan-Willem van den Brandhof. Een aantal tips heb ik ook meegenomen in dit artikel. Ik pak het boek er regelmatig bij om weer eens even te kijken hoe het zit. Het is een leerzaam, duidelijk en praktisch boek voor iedereen die wat meer wilt leren over hoe onze hersens werken!

 

Ik wens jullie vooral heel veel succes met het trainen van je brein, spelletjes spelen, lezen en het mentaal fit worden!

MISSCHIEN VIND JE DIT OOK LEUK 

Goed in je vel zitten

Goed in je vel zitten met deze tips

Zelfkennis en goed in je vel zitten, wist je dit al?

Lees Meer
Lees tips mentaal fit

6 Must Read Leestips!

Mentaal fit blijven – 6 Must Read Lees tips!

Lees meer
Fitchef weekmenu's review

Fitchef weekemenu's reviews

Fitchef weekmenu's review - lekker en gezond eten!

Lees meer
Wil je meer Fit Tips ontvangen?Abonneer je op de wekelijkse Fitinspiratie Nieuwsbrief!

Ontvang elke week een nieuwe tip om je op een makkelijke manier lichamelijk en mentaal fit te voelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *