Een sport kiezen die bij je past, hoe doe je dat?

Fit worden sport kiezen

Een sport kiezen kan heel lastig zijn, misschien weet je niet welke sport bij je past, waar je moet beginnen, of wat je leuk zou vinden om te doen. Lees hier handige tips en vind de sport die bij jou past!

Je wilt natuurlijk een sport doen die leuk is, de kans dat je het langer volhoudt is dan ook gelijk gelijk een stuk hoger. Maar hoe weet je welke sport leuk is of wat het beste bij je past? En hoe begin je dan? We hebben een aantal tips en handige links op een rijtje gezet die je kunnen helpen bij het maken van een juiste keuze. 

Probeer dingen uit

Het is even spannend, maar om erachter te komen welke sport bij je past moet je ook gewoon een aantal sporten gaan uitproberen. Door de sport ook echt te boefenen weet je beter of het bij je past en wat voor gevoel je er bij krijgt. Zijn er een aantal sporten die je aandacht trekken? Doe als eerst naar die sporten onderzoek. Kijk daarbij naar wat er bijvoorbeeld in de buurt zit voor je, of er proeflesen zijn en wat de kosten zijn – en of die bij jouw behoeftes passen.

Gratis proefles fit

Bij bijna elke sportschool of vereniging kan je tegenwoordig wel een gratis sportles aanvragen, een keer mee trainen om te oefenen, of met een hoge korting een paar lessen volgen. Dit is de ideale manier om meerdere sporten uit te proberen, zonder dat je ergens aan vast zit. Hoe handig is dat? 

Zoek de sportschool of vereniging op waar je zou een kijkje zou willen nemen, op de website is dan vaak al informatie te vinden over een gratis les, training of dagpas. Hiernaast zie je het voorbeeld van een gratis dagpas bij Fit For Free, die je bij elke vestiging kan aanvragen.

Vaak helpt dit om kennis te maken met een nieuwe sport. Soms zijn er zelfs meerdere nieuwelingen (wel zo prettig). En als je het niks vindt, kan je makkelijk de volgende sport/sportschool gaan proberen. 

Sommige clubs bieden ook clinics aan, clinics zijn meestal een reeks lessen van activiteiten, bijvoorbeeld lessen die 6 weken kunnen worden gevolgd of een strippenkaart voor 10x een les. Denk bijvoorbeeld aan Bootcamp, Tennis, Squash, Groepslessen bij sportscholen, Klim sporten etc. Als je een clinic of meerdere lessen gaat volgen heb je voldoende tijd om uit te vinden of het 1) echt iets voor je is en 2) of je er goed in kan worden. Na 1 les is het namelijk moeilijk om al te bepalen of je er ook goed in bent/kan worden.

Niemand is na één les goed in een sport en dat kan soms frustrerend zijn. Juist na meerdere lessen kan je beter beoordelen of iets bij je past, misschien ben je er na 10 weken oefenen wel super goed in geworden (en dan is het automatisch ook leuker)! Hebben de proeflessen jou nog niet geholpen? Er zijn ook veel testen die je kunnen helpen met het vinden van de sport die bij jou past. Hieronder lees je daar meer over!

Kijk niet alleen naar de effectiviteit van sport, maar ook naar de fun-factor

Als er een sport is die je aandacht trekt, of waarvan je denkt dit zou het misschien wel kunnen zijn, kijk dan ook vooral naar de fun-factor van de sport. Waarom is het de juiste sport? Het heeft namelijk geen zin om een sport te kiezen puur omdat het een intensieve calorieën verbrander is bijvoorbeeld. Uiteindelijk zal je een sport die leuk vindt ook vaker gaan doen, je zal het langer volhouden en het gaat minder als ‘moeten’ voelen. Misschien houd je wel erg van wandelen, of door het bos fietsen. Of zwem je liever rustig een aantal baantjes met een vriend of vriendin. 

Misschien iets minder intensief, maar als je hier echt energie uit haalt kan je dit altijd beter regelmatig gaan doen dan dat je naar een cross-fit training gaat en elke keer opziet tegen de les. Of helemaal niet gaat (en wel betaalt). Uiteindelijk zonde van de sportschool kosten ;). En als je de activiteiten regelmatig blijft doen, of dit nu wandelen of  cross-fit is, dan helpt eigenlijk elke vorm van beweging al mee aan een sportiever en fitter leven. 

Geef het sporten een kans

Geef het sporten een kans, ook al lijkt het niet gelijk jouw ding of ben je er misschien helemaal niet goed in. Oefening baart kunst. Ook verschilt het van vereniging tot vereniging of van sportschool tot sportschool hoe de sfeer is, hoe de lessen zijn en wat de ‘cultuur’ is op die club of sportschool. Misschien is de sport wel wat voor jou, maar heb je bijvoorbeeld helemaal geen leeftijdsgenoten met het sporten, of is de leraar misschien niet jou favoriet. We spreken uit eigen ervaring als we zeggen dat juist deze factoren ook belangrijk zijn om het sporten leuk te maken. Geef dus vooral niet te snel op :).

Testen om een sport te kiezen

Er zijn ook een aantal (gratis!) tests die je kunnen helpen bij het uitkiezen van een sport. We hebben ze voor je op een rijtje gezet met de voordelen per test:

1. https://sport.nl/sportwijzer Deze test vraagt naar jouw redenen om te sporten en kijkt ook naar de redenen die jou eventueel tegenhouden om te gaan sporten. Daarnaast kan je ook aangeven hoe intensief de sport moet zijn en hoe makkelijk (of moeilijk) je wilt dat de sport te leren is. Er worden veel vragen gesteld over wat je zoekt in een sport en je kan gelijk gratis de uitslag zien. Er wordt dan een TOP 3 aan sporten voor je samen gesteld met veel voorbeelden en opties voor die sporten. Een handig overzicht!
+ plusplunt: je krijgt gelijk een mail vanuit de test met jou uitslag, met daarbij een overzicht van clubs bij jou uit de buurt die bij jou passen. 

sport kiezen test

2. https://www.testcentrumgroei.nl/sportkeuzetest is een andere sportkeuze test die ook eerst vragen stelt over jouw behoeftes. Wil je bijvoorbeeld graag binnen sporten, in een team of juist niet? Na 30 vragen krijg je gelijk jouw sportkeuze TOP 10 te zien met een uitleg bij elke sport. 

sportkeuze test gratis

3. https://www.goesbewegen.nl/keuzehulp is een test met wat minder vragen, samengesteld in een makkelijk overzicht waar een sportadvies voor je uit komt. Als in het sportadvies op een sport klikt kan je ook gelijk verenigingen op locatie/bij jou in de buurt vinden!

sportadvies gratis sport keuzetest

Nog andere websites met sportkeuze tests zijn https://www.quizlet.nl/quiz/19401/welke-sport-past-bij-jou of https://heeldenhaagsport.nl/sporttest/.

Er zijn dus een hoop tests die je kunnen helpen bij het uitkiezen van een sport. Hopelijk kan jij de sport vinden die bij je past en met veel plezier fitter worden. Nogmaals ga vooral aan de slag, probeer een aantal dingen en doe vooral wat voor joú goed voelt! Fitinspiratie wenst jullie heel veel succes!

Wil je meer Fit Tips ontvangen?Abonneer je op de wekelijkse Fitinspiratie Nieuwsbrief!

Ontvang elke week een nieuwe tip om je op een makkelijke manier lichamelijk en mentaal fit te voelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *