Beste sport om af te vallen – zo raak je die kilo’s kwijt!

De beste sport om af te vallen en veel calorieën te verbranden

sporten om af te vallen

Wil je graag wat kilo’s kwijt? En wil je graag de beste sport doen die je helpt om af te vallen? Lees hier de verschillen tussen sporten en welke doelen je kan behalen met welke sport!

We kijken naar de verschillen tussen cardio, krachttraining en naar een combinatie hiervan. Wat is nu de beste sport om af te vallen? Daarnaast lees je iets interessants over het verschil tussen intensief sporten en matig-intensief sporten.

Natuurlijk is er niet één beste manier of een beste sport om af te vallen. Want dit heeft ook te maken met jouw persoonlijke doelen (lees hier meer) en met andere factoren. Maar er zijn wel verschillende vormen van sporten met verschillende kenmerken om het beste af te vallen. 

Kijk dus wat het beste bij jóuw doelen past en kijk daarnaast naar je voeding! Je zal dan sneller afvallen en sporten gaat je daar zeker bij helpen!

Afvallen met cardio

Cardio (cardio staat voor ‘te maken met het hart’) doet je hart sneller slaan en daar verbrand je de calorieën mee. Hoe hoger je hartslag is, hoe meer calorieën je verbrand. 

Hardlopen is een uitstekende manier om aan je conditie te werken en veel calorieën te verbranden. Met een uur hardlopen verbrand je bijvoorbeeld al zo’n 700 calorieën. Maar ook fietsen en zwemmen zijn goede sporten om aan je conditie te werken en veel calorieën te verbranden. Cardio is daarom ook een goede manier om snel vet te verliezen. 

 

Er is wel een verschil met cardio ten opzichte van kracht training. Met cardio verbrand je alleen calorieën op het moment van sporten zelf en niet meer na het sporten. Dat is bij krachttraining en HIIT training wel zo. Met krachttraining bouw je namelijk veel eerder spiermassa op, en juist dát kan je weer helpen om af te vallen. Hoe dat precies werkt lees je hieronder.

 

Dagelijkse beweging om af te vallen

Afvallen met krachttraining

Bij het doen van krachttraining verbrand je calorieën tijdens het sporten maar ook daarna, dus wanneer je lichaam rust gaat je verbranding ook nog door. Dit komt doordat je lichaam bezig is met het herstellen van je spieren. Door krachttraining te doen maak je ook spierweefsel aan. 

En spierweefsel gebruikt meer energie dan vetweefsel. Dit betekent dat spierweefsel ervoor zorgt dat je per dag meer calorieën verbrandt, ook in rust. Een goede reden dus om regelmatig een krachttraining te doen!

Maar met een krachttraining zal je tijdens de training zelf wel wat minder calorieën verbranden, beide trainingen (cardio vs kracht) hebben dus een voordeel ten op zichte van elkaar. Waar je met cardio sneller vet zal verliezen, zal je door de opbouw van spiermassa er wat strakker uit komen te zien. 

Een combinatie van beide sporten zal je dan ook helpen om het beste af te vallen, zodat je op het moment zelf veel calorieën verbrand (cardio) maar ook daarna nog calorieën zal verbranden (spierherstel na krachttraining). De beste sport om af te vallen zal dus een combinatie zijn, denk bijvoorbeeld aan circuittrainingen en Crossfit!

Dan heb je ook nog HIIT training, waarbij eigenlijk ook gebruik wordt gemaakt van deze combinatie van conditie en kracht. Waarom dat goed voor je is lees je hieronder!

High intensity interval training (HIIT)

Stimuleer je vetverbranding met High Intensity Interval Training! Ookwel HIIT training genoemd, is een zeer effectieve en intensieve manier van trainen. De HIIT training duurt vaak 20 minuten maar in die 20 minuten ben je bezig met maximale inspanning die je afwisselt met korte periodes van rust. Je bent dus wat minder tijd kwijt en zal in korte tijd veel calorieën verbranden. 

Maar tegelijkertijd moet je dit natuurlijk wel leuk vinden, de kans op spierpijn en blessures ligt hier bijvoorbeeld ook hoger. Een zware HIIT training voor beginnende sporters is dus ook niet echt aan te raden. Maar als je het rustig opbouwt kan HIIT een prima manier zijn om veel calorieën te verbranden.

Een andere sport die de combinatie van cardio en kracht combineert is bootcamp. Bootcamp is lekker buiten (goed voor je immuunsysteem en vitamine D) en is super effectief! Het idee van bootcamp is om een zeer intensieve en full body training te doen. Deze trainingen duren gewoonlijk een uur. Je traint daarmee je uithoudingsvermogen en bouwt tegelijkertijd spierkracht op. Door conditie en kracht in één training te combineren is dit een zeer effectieve manier om vet te verbranden én spiermassa op te bouwen. 

Hoe verbrand je buikvet? (plaatselijke verbranding)

Veel mensen denken dat wanneer je een bepaalde spiergroep traint, je daar ook meer zal afvallen. Zoals veel buikspieren trainen voor een strakkere buik bijvoorbeeld. Maar het is (helaas) niet mogelijk om plaatselijk vet te verbranden! Plaatselijk afvallen werkt niet, waar en hoe snel je afvalt is per persoon verschillend. Sporten leidt niet direct tot afvallen, maar het zorgt wel voor en groter verschil tussen wat je aan calorieën kan innemen en wat je aan calorieën verbrandt. En daar val je wel van af!

Om kilo’s te verliezen is er eigenlijk één hele makkelijke, maar belangrijke regel die je moet onthouden. Namelijk: wanneer je meer calorieën op een dag verbrandt dan dat je tot je neemt, zal je gaan afvallen.

En op zich is dat iets positiefs, want als je meer sport zal je dus meer calorieën verbranden en het zal makkelijker worden om meer calorieën te verbranden dan te consumeren. Maar hierbij moet je dus wel opletten dat je niet te veel gaat eten want anders heeft het weinig zin. Als je buikvet wilt verliezen moet dit geleidelijk gaan met het proces van meer sporten en op je eten letten. 1 van de dingen die erg goed werken bij het afvallen is het letten op je eiwitten (lees hier meer). Je zal dan beginnen met afvallen en vervolgens langzaam meer resultaat gaan zien.

Als mensen gaan afvallen merk ik ook dat ze heel bang zijn om iets ‘slechts’ te eten en dat ze producten met veel suiker of vet vermijden. Maar dat is niet helemaal waar dat dat perse moet! Je kan dit namelijk ook gewoon nog eten, het zal je niet doen aankomen. Het is dus niet zo dat je bepaalde producten niét mag hebben, je moet alleen opletten dat je dus meer verbrand dan dat je consumeert. En sommige vetten zijn zelfs goed voor je, dus je kan best soms zondigen en gewoon iets lekkers eten, als je dan maar de balans vindt als je ook wilt afvallen.

Een handige tool die je kan helpen om je voedingsschema helder te krijgen en niet te veel calorieën op een dag te eten is FitChef weekmenu’s. Dit zijn lekkere, simpele en voedzame recepten maar wel precies afgesteld op jouw doelen en calorieën. Het is een makkelijke en goedkope manier om zelf je voeding in balans te houden. Vul hieronder jouw doelen in om een weekmenu te laten berekenen voor jouw eigen plan! Wil je meer weten over FitChef? Lees dan hier de FitChef weekmenu’s op maat review met alle ins en outs.


Intensief sporten en afvallen - wat werkt het best?

Het gaat er bij sporten ook vooral om dat je jouw trainingen leuk vindt en vol kan houden, want dan ga je het meeste resultaat boeken. Je kan nog zo intensief gaan sporten, maar als je het niet leuk vindt ben je snel geneigd om te stoppen. Hoe leuker je iets vindt hoe meer kans er is dat je het ook langere tijd blijft doen – en dus meer sport en af zal vallen. Weet je niet precies welke sport goed bij je past? Lees hier meer over hoe je het beste een sport kan kiezen die bij je past.

Intensief sporten en afvallen lijken goed samen te gaan, maar toch is er ook een belangrijk aspect op lange termijn dat meespeelt om fit te blijven. En dat is meer dan alleen intensief sporten, namelijk je (dagelijkse) actieve leefstijl , die is erg van belang. Misschien wel meer dan je zou denken. Blijf je in de toekomst ook matig actief of zit je veel op de bank? Intensief sporten kan niet compenseren voor een inactieve levensstijl. Uiteindelijk heeft een langdurige actieve levensstijl meer kans van slagen dan periodes intensief sporten (kans op jojo effect) en het volgende verhaal illustreert dat.

Interessant om te weten is wat Japanners op het eiland Okinawa doen om actief en gezond te blijven. Nergens ter wereld worden mensen namelijk ouder dan hier op Okinawa, hier wonen gemiddeld de meeste en oudste 100-plussers ter wereld.

Wat blijkt? Onderzoek laat zien dat deze oude bevolking een erg actieve levensstijl toepassen, maar geén concrete sport beoefenen. De boodschap hieruit is dan ook dat matig intensief bewegen = een langer leven. De japanners die zo onwijs oud worden hebben allen een actieve levensstijl (ook nog op hun 90e levensjaar) en blijven in beweging door hun dagelijkse bezigheden worden ouder. Na het opstaan gaan ze bijvoorbeeld gelijk aan de slag bij de moestuin. Vind je het interessant om meer te weten over hoe deze mensen leven en denken? In dit boek lees je over het gezonde bestaan van de Japanners. 

Nu is dit in de westerse wereld voor de meeste niet zo realistisch, maar de boodschap is heel interessant. Je kan je dus bedenken dat het op lange termijn nóg belangrijker is om een actieve dagelijkse levensstijl te hebben, dan super intensief te sporten (voor misschien een kortere duur). 

Variatie in je sporten en bewegingen is belangrijk om het leuk en uitdagend te houden. Veelzijdig bewegen zorgt daarbij ook voor een beter motorisch vermogen, minder blessures en betere sportprestaties. Wanneer je bijvoorbeeld altijd hardloopt, speel dan ook eens een keer een potje tennis. Of doe iets anders wat je niet gewend bent. En houd actieve dagelijkse bewegingen aan om aan variatie te komen (zie hieronder een lijst ter inspiratie).

Langs stil zitten is een voorbeeld van een boosdoener bij het komen aan dagelijks bewegen. Wist je dat je stofwisseling vertraagd met zo’n 90% wanneer je een half uur op je stoel hebt gezeten? Zoek dus kleine momenten om dagelijks aan je beweging en activiteit te komen! Hier onder vind je een aantal tips die je misschien op weg helpen!

Dagelijkse (kleine) bewegingen - een actieve levensstijl en afvallen

sporten in huis afvallen
 • Loop een paar keer heen en weer in huis tijdens het tandenpoetsen

 • Parkeer je auto wat verder weg van je werk of huis, zodat je een kleine wandeling kan maken

 • Neem de trap waar het kan

 • Leg een springtouw in huis

 • Tuinieren kan best intensief zijn en is hartstikke goed voor de beweging. En daarnaast profiteer je van gezonde buitenlucht!

 • Dansen op (je favoriete) muziek

 • Doe je boodschappen op de fiets of lopend

 • Doe klusjes in en om het huis, dweilen en stofzuigen bijvoorbeeld zijn bewegingsintensief

 • Maak een wandeling tijdens je lunchpauze (en eet gezond op/tijdens werk)

 • Loop terwijl je aan het bellen bent

 • Spelen met kinderen geeft je vaak veel beweging en zal je extra calorieën doen verbranden

 • Geef eens een massage en knuffel er op los (ook heel goed voor je immuunsysteem).

MISSCHIEN VIND JE DIT OOK LEUK 

Mensen om je heen sport motivatie

Meer sportmotivatie nodig?

Meer sportmotivatie nodig? Met deze tips krijg je weer zin om te sporten!

Lees meer
Motivatie om te sporten met chocopasta

Motivatie om te sporten en af te vallen

Motivatie om te sporten en af te vallen - 6 verwen producten!

Lees Meer
Sport motivatie

Motivatie om te sporten - 7 power tips!

Motivatie om te sporten - 7 power tips!

Lees meer
Wil je meer Fit Tips ontvangen?Abonneer je op de wekelijkse Fitinspiratie Nieuwsbrief!

Ontvang elke week een nieuwe tip om je op een makkelijke manier lichamelijk en mentaal fit te voelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *